..arvatkaas kuka noin sanoi?

No, palataan siihen myöhemmin. Kuten tuossa arvoituksessa jo nostinkin kissan pöydälle täytyy todeta samaan hengenvetoon että enpä ole juuri blogissani noin pariin kuukauteen käynyt. Syitä on ja niitä keksitään tarvittaessa lisää mutta syyllinen on jo selvitetty = minä.

Mutta aiheeseen. En osannut alkamaan seuraamaan Canal -plussalta ja neloselta tullutta Rome -sarjaa, ehkäpä sen brutaaliuden taikkapa historian huonon tuntemiseni vuoksi. Kaverini oli ostanut Grimbergin hyvin moniosaisen kansakuntien historia -kirjasarjan ja tutkailin sitä itsenikin yllättäen kiinnostuneena. Siispä kirjastosta lainasin sitä neljä osaa, aloitin Rooman valtakunnan historiasta keisari Augustuksen ajasta. Tiedättehän uuden testamentin, "keisari augustukselta kävi käsky jne.." joten ymmärtänette mistä ajanjaksosta on kysymys. Hyvin kiinnostavalta vaikuttaa Augustuksesta alkanut aika Rooman historiassa. Fiksut ja idiootit keisarit (Caesarit) vuorottelivat vallassa ja henkikulta heillä kesti harvoin luonnolliseen kuolemaan asti. On ollut transu-, gladiaattori- ja joviaali keisareita ja kansa on kärsinyt ja joskus myös vähän nauttinut. Nauttimisenhan ei pitäisi vieläkään olla kiellettyä.

Mielenkiintoisia ovat olleet myös keisarivallan aikaiset ajattelijat, filosovit, neuvonantajat ja takapirut. Kristillisyyden heräämisen aikoihin, siis noin vuonna 30 ja sen jälkeen oli kristinuskon ohella myös muita lähemmäisen rakkautta ja väkivallattomuutta korostavia ajatussuuntia. Esim. Caesar Marcus Aurelius omaksui näitä humaaneja tapoja johtaa ja toteuttaa valtakuntaansa filosovi Epikuroon ajatusten tukemana. Oli stoalaisten koulukunta, joka korosti cooliutta kristinuskon moralismin sijaan. Uuden keisarin toiminta antoi kuitenkin mahdollisuuden oudon kristinuskon kasvulle. Kristinuskoisia ihmeteltiin puhumisesta taivaspaikasta sekä jumalan antamista rangaistuksista väärin tehneitä kohtaan. Roomalaisten sodan jumalien pilkkaaminen tekemällä ristinmerkkiä kyseisen hahmon edessä tuntui myös roomalaisista vieraalta ja kyyti olikin alkukristityillä hurjaa. Mutta valtauskontohan siitä tuli ja kyseinen uskontohan oli sitten satoja vuosia myöhemmin osana länsimaisen elämäntavan ja teollistumisen syntymistä. Ja mitenkähän tämän meidän pallon käy kun kaikki haluavat elää länsimaalaisittain..

No niin, eipä ruveta vakaviksi, trallallaa.

Long time no sea, sanoi merimies hukuttuaan ..sisämaahan.

terveiset Juuso